چهره پردازی یا گریم
چهره پردازی یا گریم،حرفه ای است که با هدف تغییر چهره ی شخصیت ها(بازیگران) در سینما،تلویزیون،تئاتر و البته عکاسی انجام می گیرد.
اما یک سوال مهم!
علوم پایه ی هنر گریم(چهره پردازی) چی مواردی هستند؟
-علومی همانند:زیبایی شناسی،شیمی،مردم شناسی و تاریخ عمومی و فیزیک جزو علوم پایه ای هنر گریم هستند.
اگر گریمور بتواند خود را به خوبی بشناسد،در زمینه ی خلق و آفرینش شخصیت های نمایشنامه و همینطور جلوه های ویژه ی زیبایی،توانمند ظاهر شود.متعادل سازی یکی از پایه های گریم محسوب می شود و از آنجاییکه هیچ چهره ای تقارن کاملی ندارد،گریمور می بایست با نور و گریم چهره را متعادل و متقارن بسازد.
با آشنایی به آناتومی چهره،شناخت رنگ،توجه به مسائل قیافه شناسی،شناخت رنگ های گریم و استفاده از تکنیک های سایه و روشن میتوان چهره ی شخصیت های یک نمایشنامه را با دقت به نکاتی که در زیر ذکر شده،طراحی کرد:
1-شناخت نمایشنامه
2-نژاد شخصیت ها
3-ملیت شخصیت ها
4-زمان نمایشنامه
5-مکان نمایشنامه
6-موقعیت طبقاتی
7-سن و شخصیت درونی
1-شناخت نمایشنامه
با هدف آگاهی کامل از نمایشنامه و سبک آن لازم است شخصا نمایشنامه را با دقت بخوانید،در ادامه برای آشنایی بیش تر با نحوه و چگونگی ارائه اجرای نمایشنامه و همینطور چگونه بودن چهره های بازیگران از نظر شکل،خطوط و میمیک آن ها در تمرین ها،حضور داشته باشید،با آگاهی یافتن از متن و حضور در تمرین ها،به سبک نمایشنامه واقف خواهید شد.گریم در سبک های تئاتر تا حدودی با هم متفاوت اند و اختلاف دارند.
2-نژاد:
دومین مورد،اطلاع یافتن از نژاد شخصیت های نمایشنامه است.روشن است که چهره ای از نزاد سفید با موهای طلایی،با چهره ای از نژاد سیاه و یا چهره ای از نزاد زرد کاملا متفاوت می باشد.
3-ملیت شخصیت ها
با مطالعه ی نمایشنامه،درخواهید یافت،که ماجرا در کدام کشور رخ می دهد،مسلم است که چهره ای از کشور عربی با چهره ای از کشور فرانسه و چهره ای از کشور های اسکاندیناوی با چهره ای از کشور اسپانیا تفاوت بسیاری دارد.البته باید دانست که گاه در کشوری،چهره ها با یکدیگر متفاوت می باشد.برای نمونه:چهره ای از شمال شرقی ایران(تُرکمن)با چهره ای از جنوب ایران(بندر بوشهر)تفاوت و اختلاف زیادی دارد.
در کشور های دیگر نیز،چنین مواردی به چشم می آید.
4-زمان
زمان در گریم دارای اهمیت بسیاری است،زیرا چهره ها در دوره های مختلف با هم اختلاف دارد،همانطور که در طی یک قرن با هم تفاوت پیدا می کنند.
در این بخش طراح گریم در مورد تاریخ چهره احتیاج به تحقیق دارد،می باید با بررسی طرح های لباس و دکور نمایشنامه در مورد رنگ چهره،رنگ مو،مدل آنها و مدل ریش و سبیل در قرن مدنظر،به تحقیق و مطالعه بپردازد.
5-مکان
باید توجه داشت که نمایشنامه در چه فضایی روی می دهد.در مکانی بدون آفتاب،بسته و پوشیده،نظیر:زندان،کلیسا،یا مکانی باز و آفتابی،مثل:یک مزرعه،یک جنگل و یا در مکانی تجملی و پر زرق و برق،مانند:کاخ های سلطنتی،باید متوجه این بود که در مکان های مختلف و ذکر شده،رنگ زمینه چهره ها کاملا با هم متفاوت است.
6-شناخت موقعیت طبقاتی
چهره ی افراد،از نظر موقعیت طبقاتی با یکدیگر فرق کلی دارد.چهره ی یک سرمایه دار با چهره ی یک کارگر،چهره ی ارباب با چهره ی یک کشاورز و چهره ی یک فرمانروا با چهره ی یک فرد عادی و… کاملا متفاوت است.
7-سن و شخصیت درونی
سن شخصیت های نمایشنامه را باید در نظر گرفت،و همچنین شخصیت اخلاقی،و درونی هر یک از آنان را،چه کلا هدف از گریم ارائه شخصیت مورد نظر بازیگر است،و این باید به شکلی باشد که خصوصیات درونی شخصیتی را که بازیگر در نقش آن ظاهر می شود،به بهترین وجه نمایان سازد.
اگر نمایش بخواهد از اصول و قاعده ای صحیح پیروی کند،همزمان با شروع تمرینات نمایش،نخست طراح دکور بر مبنای سبک نمایشنامه و زمان،دکور را طراحی می نماید،صحنه ها را با فضا و رنگ های متفاوت مشخص می کند.سپس طراح لباس و گاه خودطراح دکور هم با در نظر گرفتن موارد بالا و رنگ های دکور،لباس،زمان و رنگ های به کار گرفته شده و به ویژه با اطلاع از رنگ نوری که بر صحنه های مختلف تابانده خواهد شد،انجام می گیرد.البته در تمام این موارد،نظر و خواسته ی کارگردان(با تجربه و تحصیل کرده)نیز حائز اهمیت است.
پس از اتمام مراحل گفته شده،جلساتی با حضور کارگردان و طراحان،جهت هماهنگ کردن طرح ها تشکیل می شود،تا این چهار عامل صحنه با اطلاع یافتن از سبک کار و رنگ آمیزی،طرحی صحیح عرضه دارند.
چنانچه هر کدام از این عوامل،جداگانه برای خود طراحی طراحی نمایند،حاصل و نتیجه ی کار موفقیت آمیز نخواهد بود.نباید فراموش کرد که این چهار عامل یاری دهندگان بازیگر در نقش آفریدن می باشند.از دید روانی چنانچه نتیجه ی کار این چهار عامل موفقیت آمیز باشد، بازیگر نیز موفق خواهد بود.
اگر در نمایش به کلاه گیس،ریش و سبیل،تکه سازی و صورتک احتیاج باشد،باید از پیش این وسایل ساخته و آماده شود.چند شب پیش از اولین شب اجرای نمایشنامه باید گریم چهره ها انجام گردد تا گریمور(چهره پرداز) به شکل و حالات،خطوط و حجم های چهره بازیگر آشنا شود و همینطور بازیگر به گریم چهره خود عادت کند،به ویژه برای گریم های سنگین و صورتک،باید بارها تمرین گردد.
معمولا سه شب قبل از اولین اجرای نمایش،تمرین هایی با دکور،لباس،گریم و نور انجام میگیرد،که در این تمرین ها چهره ی بازیگران باید از زوایای مختلف سالن دیده شود،عیوب یادداشت و سپس برطرف گردد،تا برای اولین شب اجرا،چهره هایی بدون عیب ارائه گردد.
یک گریمور(چهره پرداز)چه چیز هایی را باید بداند!
● تعریف چهره پردازی
▪ کلمه ی گریم برای اولین بار در کشور فرانسه از سال 1778 میلادی استفاده شد.
▪ گریم “Grime” به معنی شکلک،ادا،صورتک و یا نقش یک پیر مسخره از مصدر گریمه به معنی
خطوط پیری را بر صورت انداختن می آید.
▪ گریم به معنی آراستن چهره برای تئاتر و سینما می باشد و صفت عالی آن گریمور است.
▪ گریم در زبان فارسی به واژه هایی مثل بزک و چهره پردازی ترجمه و برگردانده شده است.
▪ یکی از اهداف انجام گرفتن گریم در نمایش،نشان دادن خطوط،میمیک و حجم های صورت بازیگر به تماشاگران است.
▪ گریم پوشش صورت بازیگر می باشد و به هر نوع آرایش صورت و سر برای اجرای یک نقش در یک نمایشنامه و بازی گفته می شود.
▪ بوم گریمور،صورت بازیگر محسوب می گردد و گریمور با رنگ آمیزی صورت و به وسیله ی قلم مو و با ایجاد کردن سایه و روشن،شخصیتی بر صورت بازیگر خلق می کند.همچنین گاهی با تغییر دادن اعضای صورت با خمیر های مخصوص عملیاتی مشابه با مجسمه ساز می کند.
برای تهیه ی پکیج آموزی گریم داماد،کلیک نمایید.